Всесвітній день боротьби зі СНІДом

3 1988 року 1 грудня відзначається як Всесвітній день боротьби зі СНІДом.

СНД, або Синдром набутого імунодефіциту - важке інфекційне захворювання, спричинене вірусом імунодефіциту людини (ВІЛ), який вражає імунну систему людини, знижуючи при цьому протидію організму захворюванням.

ВІЛ руйнує Т-лімфоцити, і це призводить до втрати організмом захисних реакцій, внаслідок чого активізується, так звана, умовно-патогенна флора організму і різко підвищується ймовірність смертельних запалень, уражень нервової системи, розвитку онкологічних захворювань.

 

Синдром набутого імунодефіциту вперше було зафіксовано в США у 1983 році. Впродовж двох місяців хворий помер. *Сьогодні за добу у світі чотириста тисяч осіб заражується цією хворобою. Збудник - вірус, що має вигляд спіралі у трикутній серцевині. Він носить назву ВІЛ (вірус імунодефіциту людини).

 

Як передається ВІЛ-інфекція і яка її профілактика? Вірус міститься практично у всіх біологічних рідинах людини. Зараження відбудеться у тому випадку, якщо вірус потрапить або у кров людини, або на пошкоджені слизові.

ВІЛ-інфекція передається трьома шляхами:

-через кров, виділення і секреторну рідину;

-статевим шляхом;

-від матері до дитини.

 

!!!

Запам'ятайте, неможливо заразитися ВІЛ через рукостискання або обійми; через чхання або кашель; при користуванні, наприклад, громадським телефоном; при відвідуванні хворого в лікарні; при користуванні громадською вбиральнею; через їжу і посуд при спільному проживанні; через укуси комах; при купанні в басейні, ванні або лазні; через білизну і одяг.

 

Символ боротьби зі СНІДом - червона стрічка, без неї зараз не проходить жодна акція в цій області.

 

Пам'ятайте про:

Своєчасне тестування.

Своєчасне лікування.

 

Флеш-моб до Дня боротьби з ВІЛ/СНІД від колективу КІУтЗ НАУ: 

https://www.instagram.com/reel/CloTfC0oXMR/?igshid=NDk5N2NlZjQ=

 

Інформаційна хвилинка від фельдшера КІУтЗ НАУ: 

https://www.instagram.com/reel/CloVW1podZB/?igshid=NDk5N2NlZjQ=